Sant Feliu d'Alella

Full Parroquial                                            06/12/18

Carta dominical | «El veritable ‘políticament correcte’»

Europa i, en particular el nostre país, està passant moments de crisi política i social que són, en part, conseqüència de la severa crisi financera i econòmica global que va començar l’any 2007. Davant d’aquesta situació, hem volgut trobar un culpable extern a nosaltres i, a poc a poc, ens hem tancat en nosaltres mateixos. No podem perdre l’esperança. Tota crisi, un cop descoberta i acceptada, és una gran oportunitat de posar-nos tots d’acord en allò que és veritablement fonamental.

És el moment de recuperar el sentit més autèntic de la política. El Concili Vaticà II ens recorda que la política és un instrument decisiu al servei de la persona, de la comunitat i de la convivència social, que cerca sempre el bé comú dels ciutadans (cf. GS 74).

Jacques Maritain (un dels redactors de la Declaració Universal dels Drets Humans) ens recorda que la política no és la reunió dels iguals, sinó la convivència i la comprensió entre persones diferents. Ell desenvolupa una teoria de la cooperació per mostrar com les persones de diferents posicions intel·lectuals poden assolir objectius comuns.

La diferència no ha de ser font de discòrdia, sinó d’enriquiment mutu i cooperació. El que ens uneix és molt més del que ens separa. Cal, per tant, recuperar el gran valor de la fraternitat. En aquest sentit, Chiara Lubich, la fundadora del moviment dels Focolars, deia: «Després de la Revolució Francesa, i fins als nostres dies, la llibertat i la igualtat s’han anat desenvolupant com a veritables categories polítiques, cosa que no va passar […] amb la fraternitat. Només les tres juntes podrien donar com a resultat una política que respongués als problemes d’avui».

La democràcia és el millor dels sistemes possibles, sempre que els nostres representants polítics cerquin per damunt de tot el bé comú. El problema sorgeix quan, en lloc de ser un instrument al servei de la societat, es transforma en una plataforma per accedir al poder, enriquir-se i poder dominar.

Els populismes cerquen trencar aquest statu quo i fomenten un clima de polarització i confrontació, que es podria interpretar com una mena de revolució encoberta. El millor antídot és tornar a la política de veritat, la que cerca, per damunt de tot, el bé dels ciutadans. Cal resoldre els problemes evitant la via de l’enfrontament i sense cedir a la temptació de solucions màgiques a problemes complexos.

Finalment, us convido a meditar unes paraules del papa Francesc: «La vareta màgica no funciona en política. Un realisme saludable sap que fins i tot la millor classe dirigent no pot resoldre tots els problemes en un instant. […] [Evitem] les crítiques [que] no són constructives. Si el polític s’equivoca, digues-li-ho, hi ha tantes formes de dir-li-ho: […] però digues-li-ho constructivament. I no miris des de la balconada esperant que fracassi. El seu fracàs és el nostre fracàs social. No, així no es construeix la civilització.» (Discurs del Sant Pare en la seva visita pastoral a Cesena, 1 d’octubre de 2017).

Preguem pels nostres polítics i governants a fi que siguin coherents amb la seva voluntat de servir a tothom, especialment als més vulnerables i necessitats.

† Cardenal Joan Josep Omella
Arquebisbe de Barcelona

Escolta la glossa dominical en la veu del cardenal arquebisbe de Barcelona.
https://soundcloud.com/esglesiabcn/carta-dominical-arquebisbe-omella-9-desembre-2018

Full Dominical

17 de febrer de 2019

Actualment, l’estructura familiar ha canviat i gairebé no hi ha espai per a les persones grans, però, tot i que sovint les arraconem i les menystenim, tenen un paper molt important, de gran valor.
llegir més...


10 de febrer de 2019

Aquest diumenge celebrem la Jornada de Mans Unides amb el lema «Creiem en la igualtat i en la dignitat de les persones». Aquesta institució de l’Església catòlica fa 60 anys que lluita contra la fam, la pobresa, el subdesenvolupament i les seves causes
llegir més...


20 de gener de 2019

Segons l’Oficina de les Nacions Unides contra les Drogues i el Crim Organitzat, hi ha diverses formes d’explotació humana que vulneren els drets fonamentals de les persones: la mendicitat, els matrimonis forçats o fraudulents, el tràfic d’òrgans…; però l’explotació sexual, conjuntament amb l’explotació laboral, és la més estesa.
llegir més...

Salm del dia

Feliç l’home que té posada en el Senyor la seva confiança.

Activitats Setmanals

Escolta la glossa dominical en la veu del senyor arquebisbe metropolità de Barcelona.
https://soundcloud.com/esglesiabcn/carta-dominical-arquebisbe-omella-17-febrer-2019

Aquesta setmana pregarem:                   

DISSABTE 16 DE FEBRER. 
9.30h. Família Monguió i Família Prat.
19h. Evarist Alcaraz i Maria Dolors Ferrer.

DIJOUS 21 DE FEBRER. 
9.30h. Dolores Collado Cano.

DISSABTE 23 DE FEBRER. 
19h. Abelardo Galvez, Lluis Arisa, Juana Marínez, Felix Canturiense i Carles Arisa.

DIUMENGE 24 DE FEBRER. 
10h. Família Cebrian-Puigbó.

VIDA CREIXENT.  Reunió del grup “Vida Creixent “aquest dimecres, a les 11 del matí a la Residència Aymar y Puig. Reflexionarem sobre “Pierre Theilhard de Chardin”, jesuïta, paleontòleg i filòsof francès. Us hi esperem!

CONFERENCIES QUARESMALS.
Primera conferència el dilluns 25 de febrer a les 21 h. al Santuari de la Mare de Déu de la Cisa. Ponent: Daniel Palau. Tema: L’església a Catalunya: conversió i esperança”.

AVÍS: degut a la inhabilitació momentània de la Capella del Santíssim, a causa del incendi no es pot celebrar el sagrament de la Penitència en aquest lloc, però  sapigueu que tots aquells que vulguin confessar-se ho poden fer a la sagristia.

Inici         Història     Full Parroquial     Grups Parroquials     Galeria     Gaudi     Contacte     Links

www.esglesiadalella.org

Plaça de l'Ajuntament, 13 • 08328 Alella, Barcelona • Telf: 93 555 23 91