Sant Feliu d'Alella

Full Parroquial                                            06/12/18

Carta dominical | «El veritable ‘políticament correcte’»

Europa i, en particular el nostre país, està passant moments de crisi política i social que són, en part, conseqüència de la severa crisi financera i econòmica global que va començar l’any 2007. Davant d’aquesta situació, hem volgut trobar un culpable extern a nosaltres i, a poc a poc, ens hem tancat en nosaltres mateixos. No podem perdre l’esperança. Tota crisi, un cop descoberta i acceptada, és una gran oportunitat de posar-nos tots d’acord en allò que és veritablement fonamental.

És el moment de recuperar el sentit més autèntic de la política. El Concili Vaticà II ens recorda que la política és un instrument decisiu al servei de la persona, de la comunitat i de la convivència social, que cerca sempre el bé comú dels ciutadans (cf. GS 74).

Jacques Maritain (un dels redactors de la Declaració Universal dels Drets Humans) ens recorda que la política no és la reunió dels iguals, sinó la convivència i la comprensió entre persones diferents. Ell desenvolupa una teoria de la cooperació per mostrar com les persones de diferents posicions intel·lectuals poden assolir objectius comuns.

La diferència no ha de ser font de discòrdia, sinó d’enriquiment mutu i cooperació. El que ens uneix és molt més del que ens separa. Cal, per tant, recuperar el gran valor de la fraternitat. En aquest sentit, Chiara Lubich, la fundadora del moviment dels Focolars, deia: «Després de la Revolució Francesa, i fins als nostres dies, la llibertat i la igualtat s’han anat desenvolupant com a veritables categories polítiques, cosa que no va passar […] amb la fraternitat. Només les tres juntes podrien donar com a resultat una política que respongués als problemes d’avui».

La democràcia és el millor dels sistemes possibles, sempre que els nostres representants polítics cerquin per damunt de tot el bé comú. El problema sorgeix quan, en lloc de ser un instrument al servei de la societat, es transforma en una plataforma per accedir al poder, enriquir-se i poder dominar.

Els populismes cerquen trencar aquest statu quo i fomenten un clima de polarització i confrontació, que es podria interpretar com una mena de revolució encoberta. El millor antídot és tornar a la política de veritat, la que cerca, per damunt de tot, el bé dels ciutadans. Cal resoldre els problemes evitant la via de l’enfrontament i sense cedir a la temptació de solucions màgiques a problemes complexos.

Finalment, us convido a meditar unes paraules del papa Francesc: «La vareta màgica no funciona en política. Un realisme saludable sap que fins i tot la millor classe dirigent no pot resoldre tots els problemes en un instant. […] [Evitem] les crítiques [que] no són constructives. Si el polític s’equivoca, digues-li-ho, hi ha tantes formes de dir-li-ho: […] però digues-li-ho constructivament. I no miris des de la balconada esperant que fracassi. El seu fracàs és el nostre fracàs social. No, així no es construeix la civilització.» (Discurs del Sant Pare en la seva visita pastoral a Cesena, 1 d’octubre de 2017).

Preguem pels nostres polítics i governants a fi que siguin coherents amb la seva voluntat de servir a tothom, especialment als més vulnerables i necessitats.

† Cardenal Joan Josep Omella
Arquebisbe de Barcelona

Escolta la glossa dominical en la veu del cardenal arquebisbe de Barcelona.
https://soundcloud.com/esglesiabcn/carta-dominical-arquebisbe-omella-9-desembre-2018

Full Dominical

16 de desembre de 2018

Una persona que dona un cop de mà a una altra és a l’avantsala de la trobada amb Déu. Qui s’apropa a un pobre, a un malalt, a qui està sol, és al mateix Crist a qui s’apropa, ja que com diu el papa Francesc: «Les persones pobres i dèbils són la carn de Crist» (Visita apostòlica del Sant Pare a Geòrgia, octubre de 2016).
llegir més...


09 de desembre de 2018

Jacques Maritain (un dels redactors de la Declaració Universal dels Drets Humans) ens recorda que la política no és la reunió dels iguals, sinó la convivència i la comprensió entre persones diferents.
llegir més...


3 de desembre de 2018

Aquest curs ens agradaria treballar l’eix de la fraternitat, ara que hem estrenat un nou organigrama per a la nostra arxidiòcesi: nous vicaris episcopals, noves delegacions i secretariats, amb nous responsables.
llegir més...

Salm del dia

Aclama’l ple de goig perquè el Sant d’Israel és gran a la teva ciutat.

Activitats Setmanals

Escolta la glossa dominical en la veu del senyor arquebisbe metropolità de Barcelona.
https://soundcloud.com/esglesiabcn/carta-dominical-arquebisbe-omella-16-desembre-2018

Aquesta setmana pregarem:                   

DISSABTE 15 DE DESEMBRE: 
19h.  Francisco-José Torres Martín-Mora.

DIUMENGE 16 DE DESEMBRE: 
10h. Família Monguió i Família Prat
12h Maria Parladé Viñas.
20h. Carlos Móller

DIMARTS 18 DE DESEMBRE: 
9.30h Vicente Bou Izquierdo i Carmen Villalonga.
                                   
EXCURSIÓ A L’ERMITA DE SANT MATEU:   tindrà lloc, el dissabte 15 de desembre. Sortida a 2/4 de 10 del matí. Lloc aparcament davant de Can Lleonart. Portarem el pessebre el beneirem i cantarem nadales i els qui vulguin podran esmorzar. Hi sou convidats.

VIDA CREIXENT: aquest dimecres reunió de Vida Creixent, a la Residència Germans Aymar, a les 11 del matí. El tema que tractarem és el següent: “Màrius Torres. Coneixem aquest cristià-poeta, mort als 32 anys”?   Us hi esperem!

Inici         Història     Full Parroquial     Grups Parroquials     Galeria     Gaudi     Contacte     Links

www.esglesiadalella.org

Plaça de l'Ajuntament, 13 • 08328 Alella, Barcelona • Telf: 93 555 23 91