Sant Feliu d'Alella

Full Parroquial                                            04/10/19

Carta dominical | «Newman, un teòleg constructor de ponts»

Ahir es va celebrar a Roma el consistori per a la creació de tretze nous cardenals. Quan el papa Francesc nomena un nou membre del col·legi cardenalici, ho fa després d’un llarg procés de discerniment i pregària. Potser es fixarà en aquelles virtuts que ha de tenir un bon sacerdot i, fins i tot, s’inspirarà en el model d’altres cardenals exemplars que ens han precedit. Aquest és el cas del cardenal i eminent teòleg John Henry Newman.

Diumenge que ve, 13 d’octubre, el Sant Pare canonitzarà el cardenal Newman. Però diguem d’entrada que no l’elevarà als altars per haver estat nomenat cardenal pel papa Lleó XIII, ni per les seves valuoses obres teològiques, sinó per haver viscut en grau heroic les virtuts teologals de la fe, de l’esperança i de la caritat, així com les virtuts cardinals de la prudència, de la justícia, de la fortalesa i de la temprança. És a dir, per haver plasmat en la seva vida un testimoni coherent de santedat. També resulta significatiu que el mateix dia, i juntament amb aquest eminent pensador cristià, siguin canonitzades quatre religioses de congregacions compromeses amb les persones més vulnerables del seu temps.

Un tret fonamental en la vida de Newman és la seva condició de convers; es considera que ha estat el més famós dels conversos al catolicisme a l’Anglaterra victoriana. Va néixer a Londres el 1801 i es va matricular a Oxford, on uns anys més tard arribaria a ser conegut com a professor i preceptor del famós Oriel College i rector de Santa Maria, la capella universitària. Com a intel·lectual, Newman ja des que fou jove va sentir la inquietud de bastir ponts entre la fe cristiana i la cultura del seu temps. Va ser un dels inspiradors del Moviment d’Oxford, cosa que el va portar a apropar-se progressivament a l’Església catòlica, a la qual es va adherir el 1845. Després de ser ordenat sacerdot a Roma, va establir a Londres la congregació de l’Oratori de Sant Felip Neri i va ser creat cardenal el 1879, onze anys abans de la seva mort.

«Déu ens parla primer al cor. El coneixement propi és la clau per entrar als preceptes i doctrines de l’Escriptura» (Sermons Parroquials 1,75). Newman és un humanista i entén –i estima– el cor de l’home, seu de la intel·ligència, de la voluntat i dels afectes. El cristianisme respon a la recerca de la veritat per part de l’home. Aquí rau una de las genialitats de J. H. Newman: en aquest moment de desafiament que viu l’Església davant una societat desorientada, Newman és un esperó incontestable per mostrar al món el veritable rostre de l’Església, la que custodia la Bellesa de l’home.

Finalment, Newman, que es va moure en el món universitari, mai va considerar que la raó i la fe fossin incompatibles i es va esforçar per edificar ponts entre ambdós conceptes. Aquesta condició de constructor de ponts és un missatge molt actual. Per dir-ho en paraules del papa Francesc, Newman pot inspirar-nos en l’esforç –mai acabat– «de construir ponts i no murs».

† Card. Joan Josep Omella
Arquebisbe de Barcelona

Escolta la glossa dominical en la veu del cardenal arquebisbe de Barcelona.

Full Dominical

8 de desembre de 2019

L’amor de mare és profund. I és que per un fill, una mare és capaç de tot. Els fills, petits i no tan petits, busquen comprensió i consol en la mare. Una sola mirada seva reconforta. No hi ha història d’amor més gran que la d’una mare i un fill.
llegir més...


1 de desembre de 2019

Benvolguts germans, com a cristians, hem de reflexionar sobre el consum. No es tracta de renunciar a consumir, sinó de comprar el realment necessari, de comprar per al que sí que ho necessita.
llegir més...


10 de novembre de 2019

Som una gran família en què cadascú és cridat a cooperar d’acord amb les seves possibilitats. Ara bé, també cal que l’Església reti comptes de la seva acció. És per aquest motiu que l’Església aprofita aquest dia per donar a conèixer la seva organització, estructura, finançament i activitats que desenvolupa.
llegir més...

Salm del dia

Canteu al Senyor un càntic nou: ha fet obres prodigioses.

Activitats Setmanals

Escolta la glossa dominical en la veu del senyor arquebisbe metropolità de Barcelona.
https://soundcloud.com/esglesiabcn/carta-dominical-arquebisbe-omella-8-de-desembre-2019

Aquesta setmana oferirem les misses per a:     

DISSABTE 14 DE DESEMBRE:   
18h.  Paco Brutau i Montserrat Ortensi.

DIUMENGE 15 DE DESEMBRE. 
10h. Maria Parladé Viñas.


CAL RECORDAR

AVÍS:  amb motiu del concert de la Coral Joia i del Cor infantil d´Alella que tindrà lloc el dissabte 14 de desembre, la missa de 7 del vespre passa, excepcionalment –i només aquest dissabte- a les 6 de la tarda, doncs a la 7 hi haurà el concert en benefici de la “Marató”.  Tingueu-ho present!

PLANTADA DEL PESSEBRE: dissabte 14 de desembre anada a l’ermita de sant Mateu: benedicció del pessebre, cantada de nadales i esmorzar. Sortida des de “Can Lleonart” a 2/4 de 10 del matí.

EXPOSICIÓ DE PESSEBRES: podeu visitar als locals parroquials, uns bonics pessebres: dissabtes i diumenges de 12 a 14 hores, i també acabada la missa del Gall i el dia de Nadal a 13h.  Dissabte vinent inauguració i benedicció a la 1 del migdia. 

VENDA DE CALANDARIS: el proper cap de setmana, a la sortida de les misses, les germanes de la Congregació Filles de Maria del Cor de Jesús de Valldoreix, ens oferiren una bonics calendaris, amb aportació voluntària per tal d’ajudar a les missions d’Amèrica i les Llars d´acollida que tenen aquestes germanes al Perú. Col·laborem-hi!
                                                                                           

Inici         Història     Full Parroquial     Grups Parroquials     Galeria     Gaudi     Contacte     Links

www.esglesiadalella.org

Plaça de l'Ajuntament, 13 • 08328 Alella, Barcelona • Telf: 93 555 23 91