Sant Feliu d'Alella

Full Parroquial                                            28/06/19

Carta dominical | «L’impacte econòmic de l’Església diocesana»

He de confessar que escric amb cert respecte sobre l’economia de l’Església, tema delicat i que requereix uns coneixements tècnics no sempre fàcils d’exposar. No obstant això, considero que és oportú dedicar aquesta carta setmanal a un informe presentat recentment per la Conferència Episcopal Espanyola.

Aquest informe ha estat elaborat per una important consultora internacional (Ernst & Young –EY–). En aquest estudi s’avalua únicament l’impacte socioeconòmic de les 69 cúries diocesanes i de les 23.000 parròquies que hi ha a Espanya. Tot això sense tenir en compte l’extraordinària tasca que fan molts laics i consagrats, així com institucions catòliques en camps com l’educació, la sanitat, l’assistència social, entre d’altres.

A la pregunta d’on procedeixen els seus recursos, l’estudi assenyala les diverses fonts i en destaca com a principals: les aportacions voluntàries dels fidels (36%), l’assignació tributària (24%), altres ingressos corrents (20%) i els ingressos del patrimoni i altres activitats (12%). El que l’Església rep mitjançant l’assignació tributària (0,7% de l’IRPF) prové del que els ciutadans decideixen lliurement en marcar la casella corresponent a l’Església catòlica en la declaració de l’IRPF. Convé recordar que, des dels acords de desembre de 2006 entre el govern espanyol i la Santa Seu, en els pressupostos generals de l’Estat no existeix cap dotació pressupostària per al sosteniment de l’Església catòlica.

L’Església diocesana fa anys que treballa per aconseguir els recursos suficients que necessita. Actualment, més de tres quartes parts dels seus ingressos procedeixen de fonts pròpies. Això diferencia l’Església d’altres institucions com partits, sindicats o ONG que es sostenen bàsicament de diners públics.

Segons aquest informe, la repercussió econòmica de la tasca social realitzada per les 23.000 parròquies distribuïdes per tot el territori espanyol va ser de 1.386 milions d’euros. A més, si ens fixem en la tasca assistencial, descobrim que l’Església diocesana multiplica per 2,5 cada euro que rep.

Convé conèixer totes aquestes dades, però no oblidem que el que mou l’acció de l’Església és la missió rebuda de Jesucrist. La veritable repercussió social de l’Església es manifesta en l’anunci de Jesucrist i en l’edificació d’una societat més humana, fraterna i esperançada. Si amb això, a més, se’n treu un profit econòmic, ¡beneït sia!

A la mateixa hora en què aquest estudi era presentat a Madrid, el papa Francesc rebia els nous ambaixadors davant la Santa Seu i els deia: «Permeteu-me referir-me a l’alta responsabilitat que compartim en la protecció dels més vulnerables […]. La necessitat urgent de parar atenció als més pobres dels nostres ciutadans és un deure clar. Això s’expressa quan ens unim per promoure el seu desenvolupament integral. Aquesta unió té un nom concret: fraternitat!».

Tant de bo l’Església, la família dels cristians, rebi de Déu la força i la llum necessàries per poder continuar la missió de fer créixer l’amor, l’esperança i la confiança en el món.

Card. Joan Josep Omella
Arquebisbe de Barcelona

Escolta la glossa dominical en la veu del cardenal arquebisbe de Barcelona.
https://soundcloud.com/esglesiabcn/carta-dominical-arquebisbe-omella-30-de-juny-2019

Full Dominical

10 de novembre de 2019

Som una gran família en què cadascú és cridat a cooperar d’acord amb les seves possibilitats. Ara bé, també cal que l’Església reti comptes de la seva acció. És per aquest motiu que l’Església aprofita aquest dia per donar a conèixer la seva organització, estructura, finançament i activitats que desenvolupa.
llegir més...


3 de novembre de 2019

Els sants viuen amb humilitat i alegria el camí de les benaurances. Ploren amb els que ploren, lluiten per la justícia, sembren la pau i miren els altres amb amor.
llegir més...


27 d'octubre de 2019

La vida és el millor premi. La nostra sort és saber que Déu ens estima amb bogeria. La nostra sort és conèixer Jesús. La nostra sort és sentir-nos estimats per Ell.
llegir més...

Salm del dia

Ve el Senyor a judicar amb raó tots els pobles.

Activitats Setmanals

Escolta la glossa dominical en la veu del senyor arquebisbe metropolità de Barcelona.
https://soundcloud.com/esglesiabcn/carta-dominical-arquebisbe-omella-17-de-novembre-2019

Aquesta setmana oferirem les misses per a:     
                                               
DISSABTE 16 DE NOVEMBRE: 
9.30h. Família Cebrian-Puigbó.

DIUMENGE 17 DE NOVEMBRE:
10h. Família Monguió-Família Prats i Família Muñoz-Forns. 

DIMARTS 19 DE NOVEMBRE:
9.30h. Família Cebrian-Puigbó.

DIJOUS 21 DE NOVEMBRE:
9.30h. Jaume Soler

DIVENDRES 22 DE NOVEMBRE:
9.30h. Família Cebrian-Puigbó.           

Inici         Història     Full Parroquial     Grups Parroquials     Galeria     Gaudi     Contacte     Links

www.esglesiadalella.org

Plaça de l'Ajuntament, 13 • 08328 Alella, Barcelona • Telf: 93 555 23 91