Sant Feliu d'Alella

Full Parroquial                                            19/09/19

Carta dominical | «Mare de Déu de la Mercè, princesa de Barcelona»

El 10 d’agost de 1218, a la catedral romànica de Barcelona, es va celebrar l’acte fundacional de l’Orde de la Mercè (els mercedaris) que ha quedat gravat per sempre en la memòria de la nostra història religiosa. Dimarts que ve, precisament, celebrarem la Solemnitat de la Mare de Deu de la Mercè, patrona de la nostra ciutat des de 1687.

L’any passat, la família mercedària va celebrar l’any jubilar amb motiu del 800 aniversari d’aquella efemèride. Enguany proposo que tinguem present dos trets característics i genuïns de la Mare de Déu de la Mercè: la redempció de captius i l’acollida de forasters.

¿Quin sentit té avui la redempció de captius? Les captivitats modernes al món occidental tenen poc a veure amb els antics esclavatges en terres estrangeres, esclavatges forçats per conquestes, fins i tot, amb penes de presó en països llunyans. Les noves formes d’esclavatge s’han sofisticat de tal manera que, fins i tot, poden ser imperceptibles: podem estar subtilment empresonats sense ser-ne conscients.

Avui, la Mare de Déu de la Mercè segueix sent redemptora de tots aquells que se senten atrapats en formes de dependència que ens ofereix la societat actual. Per exemple, molts joves estan atrapats en la presó d’una pantalla, en l’addicció a mons de fantasia propiciats per tecnologies mal utilitzades, atrets per la singularitat d’egos mal entesos. Aquests joves esperen aplaudiments remots i no saben gaudir del contacte quotidià més proper. Moltes persones també s’han trobat sense força, anul·lades enmig de la foscor, en la dependència de les drogues i altres addiccions o en l’explotació sexual, quan potser intentaven trobar alleujament i alguna solució a la seva vida.

Aquests són alguns exemples dels esclavatges del segle XXI, formes de d’empresonament que, finalment, converteixen la vida en un carreró sense sortida. La Mare de Déu de la Mercè, «princesa de Barcelona», com va escriure Jacint Verdaguer, en la seva advocació de redemptora de captius, ens vol ajudar a alliberar-nos d’aquestes formes modernes de «captiveri». Sota la seva protecció, sentim l’afecte de qui ens estima i gaudim de la joia de viure.

La Mare de Déu de la Mercè també és la mare que acull el seus fills forasters. És la mare de persones desesperades per circumstàncies extremes, que fugen de situacions de perill i de misèria. La nostra patrona els acompanya cap a una vida millor, recorrent un camí que transformi la seva existència. Maria, la nostra Mare, ens esperona a acollir amb el cor obert tots aquells que, d’una manera o altra, són captius de vides de sofriment i de dolor, i que, després de deixar els seus països, aquí hi troben una mica de llum.

Benvolguts germans i germanes, que la Mare de Déu de la Mercè ens alliberi d’esclavatges i ens doni força per acollir i ajudar tots aquells que cerquen noves oportunitats a casa nostra.

Card. Joan Josep Omella
Arquebisbe de Barcelona

Escolta la glossa dominical en la veu del cardenal arquebisbe de Barcelona.
https://soundcloud.com/esglesiabcn/carta-dominical-arquebisbe-omella-22-de-setembre-2019

Full Dominical

19 de gener de 2020

Probablement molts em diran que no obren la Bíblia perquè no saben ni per on començar, que en desconeixen l’estructura o que els textos no són fàcils de comprendre. Però sigui el que sigui, animo a tothom a no perdre l’oportunitat de descobrir aquest llibre tan misteriós(...)
llegir més...


12 de gener de 2020

La història ha de ser contínuament recordada, ja que els fets succeïts són sempre susceptibles de repetir-se. Precisament en aquest missatge, amb motiu de la Jornada Mundial de la Pau, el Papa recorda els Hibakusha, els supervivents dels bombardejos atòmics d’Hiroshima i Nagasaki
llegir més...


29 de desembre de 2019

Benvolguts germans i germanes, Déu ha volgut establir sempre una aliança amb l’ésser humà basada en l’amor. Que Ell faci de les nostres famílies una comunitat de vida i d’amor.
llegir més...

Salm del dia

Aquí em teniu: Déu meu, vull fer la vostra voluntat.

Activitats Setmanals

Escolta la glossa dominical en la veu del senyor arquebisbe metropolità de Barcelona.
https://soundcloud.com/esglesiabcn/carta-dominical-arquebisbe-omella-19-de-gener-2020

Aquesta setmana oferirem les misses per a:   

DIMECRES 22 DE GENER:
9.30h. Josep Saltor i Rosa Bosch

DIVENDRES 24 DE GENER:
9.30h. Família Cebrian-Puigbó.

DIUMENGE 26 DE GENER: 
10 h. Esposos: Lluís Gaza i Aurora Pausas.    

CAL RECORDAR
TRES TOMBS:
diumenge vinent després de la missa de 12 hi haurà a la plaça de l’ajuntament la tradicional benedicció dels animals.                       
                                                                                   

Inici         Història     Full Parroquial     Grups Parroquials     Galeria     Gaudi     Contacte     Links

www.esglesiadalella.org

Plaça de l'Ajuntament, 13 • 08328 Alella, Barcelona • Telf: 93 555 23 91