Sant Feliu d'Alella

Full Parroquial                                            16/02/19

Carta dominical | «Sols en la vellesa»

Fa uns dies vaig assabentar-me d’una dada que em va colpir veritablement: més de tres-cents mil ancians catalans viuen sols, segons dades de l’Institut d’Estadística de Catalunya. Estar sol no sempre és un problema. Sentir-se sol sí, ja que podem estar en companyia i, malgrat tot, tenir sensació de buidor, una experiència de falta d’alguna cosa. L’ésser humà és sociable per naturalesa i necessita els altres per viure. Quan una persona se sent sola, se sent també exclosa.

Les persones grans necessiten el contacte amb altres persones; i, al capvespre de la seva vida, moltes senten, especialment, la manca de presències que les reconfortin i que omplin una mica la buidor que senten. Les pèrdues i les absències els han anat minant la vida.

La vellesa és un moment de fragilitat de la persona en què, de vegades, la marca de la solitud queda dibuixada en el rostre. Quan una persona gran no troba ningú que se n’ocupi ni amb qui parlar, pensa que ja no importa a ningú. La solitud té un impacte emocional que provoca nerviosisme, angoixa, tristesa, mal humor i sensació de marginació social.

El procés de fer-se gran pot arribar a ser dur, perquè es van perdent familiars i amics i també es van perdent facultats i habilitats. La vellesa ens arriba a tothom, i normalment es rep amb més tristesa que alegria. Sovint l’entorn la percep com una nosa més que com un valor. Al llibre dels Salms llegim: «No em rebutgis al temps de la vellesa; ara que decau el meu vigor, no m’abandonis» (Salm 71,9).

Actualment, l’estructura familiar ha canviat i gairebé no hi ha espai per a les persones grans, però, tot i que sovint les arraconem i les menystenim, tenen un paper molt important, de gran valor. Sense elles, es perd la saviesa de la vida i la gran riquesa de les relacions intergeneracionals, en què joves i grans aprenen els uns dels altres. Cal que els nostres germans més grans ocupin el lloc que els pertoca i no quedin desplaçats. «Aquesta civilització continuarà endavant si sap respectar la saviesa, la saviesa de la gent gran». (Amoris Laetitia, 192)

Vivim en una societat amb canvis constants, on es promou l’individualisme i l’autosuficiència, on cadascú va a la seva, on no tenim temps per als altres, però, en canvi, podem passar hores i hores hipnotitzats davant d’una pantalla, amb l’únic objectiu de passar l’estona. Cal que tots siguem sensibles i estiguem atents a les persones de la nostra comunitat, al que els passa, per poder-les acompanyar quan ho necessitin. Cal que cuidem la gent gran perquè són testimonis valuosos que enriqueixen la nostra vida. Qui té un amic té un tresor (cf. Sir 6,14), diuen. Qui té un avi o un amic gran té una fortuna, dic jo. Sens dubte, tenir un avi a prop és un regal, un privilegi, però gairebé també una necessitat. Així ho expressava el papa Francesc en el darrer Sínode, tot recordant una dita argentina: «Si a casa teva no hi ha cap ancià, compra’n un i cuida’l.»

Benvolguts germans, tinguem present la gent gran: acollim-la, escoltem-la i estimem-la. Regalem-los una mica del nostre temps!

† Cardenal Joan Josep Omella
Arquebisbe de Barcelona

Escolta la glossa dominical en la veu del cardenal arquebisbe de Barcelona.
https://soundcloud.com/esglesiabcn/carta-dominical-arquebisbe-omella-17-de-febrer-2019

Full Dominical

5 de maig de 2019

Any rere any s’organitzen pelegrinatges a Lourdes amb voluntaris que acompanyen persones malaltes i amb problemes diversos. Tots, voluntaris i malalts, van a Lourdes amb molta il·lusió i en tornen amb una vivència entranyable
llegir més...


28 d'abril de 2019

El treball decent és un dret fonamental de la persona, imprescindible per construir una societat més justa, pròspera i cohesionada.
llegir més...


21 d'abril de 2019

En moltes converses pastorals ens lamentem que baixen les estadístiques de baptismes, de primeres comunions, de confirmacions i de matrimonis per l’Església. Sembla que això s’acaba. I és veritat que baixen les estadístiques, però augmenten les conversions.
llegir més...

Salm del dia

Tasteu i veureu que n’és de bo el Senyor.

Activitats Setmanals

Escolta la glossa dominical en la veu del senyor arquebisbe metropolità de Barcelona.
https://soundcloud.com/esglesiabcn/carta-dominical-arquebisbe-omella-12-maig-2019

Aquesta setmana pregarem:   

DIMARTS 14 DE MAIG:  9.30h. Paco Brutau i Montserrat Ortensi

DIMECRES 15 DE MAIG: 9.30h. Maria Parladé Viñas.

DIJOUS 16 DE MAIG:  9.30h. Família Montguió i Família Prat.

DIUMENGE 12 DE MAIG: 10h. Nicolás Molina i Maria Teresa Molina.

VIDA CREIXENT: aquest dimecres, a les 11 del matí, a la Residència Germans Aymar. Reflexionarem sobre la figura de Rosa Deulofeu que fou delegada de pastoral juvenil del nostre Bisbat. Us hi esperem!


PASQUA ARXIPRESTAL: tindrà lloc el divendres 17 de maig, al Santuari de la Mare de Déu de la Cisa. A les 8 del vespre celebració de la missa i sopar de germanor. Participem-hi!

Inici         Història     Full Parroquial     Grups Parroquials     Galeria     Gaudi     Contacte     Links

www.esglesiadalella.org

Plaça de l'Ajuntament, 13 • 08328 Alella, Barcelona • Telf: 93 555 23 91