Sant Feliu d'Alella

Full Parroquial                                            09/01/20

Carta dominical | «Els ‘Hibakusha’ o la necessitat de la memòria»

«La pau, com a objecte de la nostra esperança, és un bé preciós al qual aspira tota la humanitat». Amb aquestes paraules comença el missatge del papa Francesc, amb motiu de la Jornada Mundial de la Pau que celebrem cada primer de gener, des que el papa sant Pau VI la va instituir fa cinquanta anys.

El missatge d’aquest any porta per títol: «La pau com a camí d’esperança: diàleg, reconciliació i conversió ecològica». Es tracta d’un text molt personal del papa Francesc, que sembla redactat després de les experiències viscudes durant el viatge apostòlic a Tailàndia i al Japó, el passat mes de novembre. Durant el viatge al país nipó, va visitar les ciutats d’Hiroshima i Nagasaki, afectades greument per les bombes atòmiques llançades durant la Segona Guerra Mundial. El passat 24 de novembre, en l’anomenat Parc de l’epicentre de la bomba atòmica de Nagasaki, el Sant Pare va pronunciar un memorable discurs sobre la necessitat de renunciar a les armes nuclears.

En aquest discurs, va posar èmfasi en els valuosos recursos que es malgasten en lloc d’utilitzar-los en benefici del desenvolupament integral dels pobles i de la cura de la creació. Sens dubte, com assenyala el Papa, les fortunes que es gasten en la fabricació, modernització, manteniment i venda d’armes, cada vegada més destructives, són un «atemptat continu que clama al cel».

La història ha de ser contínuament recordada, ja que els fets succeïts són sempre susceptibles de repetir-se. Precisament en aquest missatge, amb motiu de la Jornada Mundial de la Pau, el Papa recorda els Hibakusha, els supervivents dels bombardejos atòmics d’Hiroshima i Nagasaki. Ells són un testimoni de l’horror del que va passar l’agost de 1945. El seu testimoni és imprescindible perquè les generacions actuals i futures no perdem mai la memòria.

Tampoc nosaltres podem oblidar els errors del nostre passat recent. En els anys immediatament anteriors al desastre provocat per les bombes atòmiques i per la Segona Guerra Mundial, els espanyols vam viure el drama d’una guerra civil. Una guerra motivada pel fracàs a l’hora de viure la fraternitat i per la impossibilitat d’enarborar un projecte comú que recollís tot el que ens uneix i que respectés les legítimes diferències.

La història és mestra de vida. Tant de bo que tots siguem capaços d’avançar cap al futur i aprendre dels encerts i dels errors del nostre passat. La nostra conversió contínua consisteix a tornar a posar al centre de la nostra acció la «dignitat de la persona humana». La pau social està en joc. Hem d’apostar per reduir la creixent desigualtat; per assegurar, com a mínim, un habitatge i un sou dignes per a les famílies.

Com podem construir un camí de pau? Meditem la proposta del Papa: «Hem de buscar una veritable fraternitat que estigui basada en el nostre origen comú a Déu» i promoure «un diàleg convençut d’homes i dones que busquin la veritat, més enllà de les ideologies i opinions discrepants». Senyor, fes-nos capaços d’acollir l’Esperit de comunió perquè ens deslliuri d’«encasellar l’altre pel que va poder dir o fer», i perquè ens doni la força per tenir-lo sempre en compte.

† Card. Joan Josep Omella
Arquebisbe de Barcelona

Full Dominical

29 de maig de 2020

La nostra parròquia a partir de juny només farà les misses matinals dels dies feiners i la del diumenge al migdia. Donem-ne gràcies al bon Déu!
llegir més...


1 de març de 2020

Treballar en l’àmbit de la comunicació exigeix estar molt atent i no deixar-se enganyar pel «príncep de la mentida», que sempre està a l’aguait. Comunicar la veritat, la bondat i la bellesa hauria de ser el principal estímul i objectiu dels comunicadors.
llegir més...


23 de febrer de 2020

Us animo a iniciar junts la Quaresma, participant en l’acte central del Pla pastoral diocesà que tindrà lloc el proper diumenge, 1 de març, a les 18.00 h a la basílica de la Sagrada Família.
llegir més...

Salm del dia

Aclama Déu, tota la terra.

Activitats Setmanals

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Inici         Història     Full Parroquial     Grups Parroquials     Galeria     Gaudi     Contacte     Links

www.esglesiadalella.org

Plaça de l'Ajuntament, 13 • 08328 Alella, Barcelona • Telf: 93 555 23 91